Login

Miskraam

(Dreigende) Miskraam

Kans op een miskraam is een vaak voorkomend en natuurlijk verschijnsel: bij tenminste een op de tien zwangerschappen treedt een miskraam op. In Nederland krijgen jaarlijks 15.000 vrouwen een miskraam.De kans op een miskraam neemt toe met de leeftijd.

Mogelijke klachten bij een miskraam:

Vaginaal bloedverlies en lichte menstruatie-achtige pijn kunnen het eerste teken van een miskraam zijn. Zwangerschapsverschijnselen zoals gespannen borsten en ochtendmisselijkheid nemen soms af vlak voor de miskraam. Bij een blighted ovum (geen vruchtje zichtbaar) of een missed abortion (vruchtje is gestorven) heeft u meestal weinig klachten. Wanneer het zwangerschapsweefsel wordt uitgedreven door samentrekkingen van de baarmoeder krijgt u weeen-achtige pijn en helderrood bloedverlies. De pijn en het bloedverlies nemen geleidelijk toe bij een miskraam. Wanneer de baarmoeder geheel leeg is, nemen de pijn en het bloedverlies weer af. Is de pijn of bloedverlies te hevig of houdt de pijn te lang aan ,neem dan contact op met de verloskundige/arts.

Echoscopisch onderzoek

Dit onderzoek kan inwendig via de schede, of uitwendig via de buik plaatsvinden. De baarmoederholte en de zwangerschap worden zichtbaar en beoordeeld kan worden of de zwangerschap (nog) intact is.

Echoscopisch onderzoek verandert niets aan de uitkomst van de zwangerschap.